TA HAND OM TAKET OCH SPARA PENGAR
Att husägare ofta står inför olika kostnader för renoveringar är naturligt och oundvikligt. Huset slits och går sönder och det är alltid en fördel att reparera och åtgärda problem så tidigt som möjligt. Att låta det gå för länge mellan kontrollerna av husets status kan leda till onödigt höga kostnader. Vet man exempelvis att husets grund och husets tak är de områden som tar emot mest stryk och är mest utsatta så måste man genomföra regelbundna kontroller av dessa och se till att de håller gott skick.
Vänta inte till dess att problemet blivit så pass stort så att du exempelvis måste byta hela taket mot ett helt nytt till en hög kostnad. Bättre är det istället att reparera eller byta ut ytskikten i ett tidigt skede. Visst kan det i vissa lägen vara nödvändighet att byta ut ett befintligt tak trots att man reparerat det, men då ska man också veta att ett tak – ett välskött sådant - har en livslängd på över trettio år.
Att ringa en takläggare kan hjälpa dig att spara mycket pengar. Regelbundna kontroller bör i idealfallet göras en gång per år, gärna då på våren då vintern är den årstid som sliter allra mest på taket genom kyla och snö. Detta borde egentligen ingå i en sorts husmanual som varje villaägare kan bocka av på samma sätt som man årligen skickar sin bil på besiktning för att få köra.
En kontroll utförd av en takläggare kan vara den avgörande skillnaden ekonomiskt för en villaägare. En reparation eller ett takbyte innan det har uppstått skador lönar sig alltid!
Val av material påverkar priset
Om du trots allt märker att det börjar bli dags att en takläggare i Nynäshamn byter ut dit tak kan du påverka kostnaden för åtgärden. Genom att välja ett material som är kostnadseffektivt kan du spara en hel del på takrenoveringen. Tittar man på marknaden i stort brukar kostnaden se ut som följande: Tegel är dyrast följt av plåt och sedan papptak. Vad denna prislapp dock inte visar är att de två första alternativen håller klart längre än takpappen. Sett ur ett längre perspektiv lönar det sig alltså att lägga tegeltak eller plåttak då det behöver göras mer sällan. Riskerna för att det uppstår problem eller läckor är dessutom mindre.
Taktyperna passar givetvis olika väl på byggnader av vissa slag. Har du ett platt tak eller ett tak med väldigt liten vinkel rekommenderas ett tak som håller helt tätt, med fördel plåt. Med taktegel riskerar du att avrinningen inte blir tillräckligt god och fukt riskerar då att krypa in under takpannorna. På ett tak med högre lutning har du mer friheter att välja material. Anlita oss som din takläggare så ger vi dig besked om vilken slags tak som passar bäst till just ditt hus.